Coś słodkiego

Kasza jaglana na słodko

1 szklankę umytej kaszy jaglanej wsypać do garnka, wlać 2 szklanki wody, dodać garść rodzynek, zagotować, gotować na małym ogniu około 15 minut, zdjąć z ognia, przykryć talerzykiem na 10 minut. Podawać ciepłą z miodem, cynamonem, można dodać odrobinę kardamonu. Bardzo smaczna jest kasza jaglana z konfiturami ...
czytaj dalej

Kulki z ziaren sezamu

10 łyżek zmielonych ziaren sezamu połączyć z 10 dag miodu naturalnego i szczyptą cynamonu, uformować kuleczki, posypać wiórkami kokosowymi....
czytaj dalej

Pieczone jabłka

Jabłka pokroić na połówki, posypać cynamonem, polać miodem - piec około 20 minut w piekarniku....
czytaj dalej

Kuleczki z płatków owsianych

50 dag płatków owsianych wstawić do nagrzanego piekarnika (około 15 minut). Do garnka wsypać 4 łyżki kakao, 1 łyżeczkę cynamonu, szczyptę imbiru, 1 szklanka miodu (lub mniej), gotować 1-2 minuty, później do tego wsypać uprażone płatki i całość dokładnie ...
czytaj dalej

Pierogi z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną ugotować na wodzie, dodać do niej drobno posieka­ne suszone jabłka, śliwki, daktyle, rodzynki i odrobinę miodu. Wszystkie składniki wymieszać. Zagnieść ciasto, zrobić pierogi, Podawać ciepłe z odrobiną masła....
czytaj dalej

Pyszny i wytworny deser

Kaszę jaglaną ugotować z rodzynkami, dodać miodu lub cukru nieoczyszczonego, zmiksować, nałożyć do salaterek, polać sokiem malinowym lub konfiturami, można posypać utartą czekoladą....
czytaj dalej

Batony kokosowe

Składniki na 45 batoników:kasza jaglana [180g /szklanka] mleko kokosowe z puszki [150g /15 łyżek] wiórki kokosowe [200g / ok. 2 szklanki] miód [100g / 4 łyżki] (czekolada gorzka [100g / 1 tabliczka]  Suchą kaszę przesypać na sito i porządnie przepłukać zimną wodą (aż ...
czytaj dalej

Jaglane ciasteczka, krem daktylowy z awokado i karobem

Składniki na 8-10 ciasteczek:2 szklanki ugotowanej kaszy ja­glanej (najlepiej jeszcze ciepłej) 1 łyżka mąki kasztanowej lub kukurydzianej 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy około 1/3 szklanki posiekanych płatków migdałów Około 1/3 szklanki posiekanych orzechów ...
czytaj dalej

Jaglana szarlotka

Na spód:1 ½ szklanki kaszy jaglanej ugotowanej ze szczyptą kurkumy 1 łyżka sezamu (opcjonalnie) 1/3 szklanki mąki kukurydzianej lub kasztanowej 1/3 szklanki oleju kokosowego lub innego tłoczonego na zimno 1/3 szklanki mleka migdałowego lub wody źródlanej  Do musu jabłkowego2 kg ...
czytaj dalej

Mus jabłkowy z kiwi – Post Daniela 

Składniki:Jabłka Kiwi Mielony cynamon, mielone goździki  Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki. Przełóż do garnka, dodaj odrobinę wody i rozgotuj. Pod koniec gotowania dodaj kiwi. Następnie przetrzyj jabłka przez sito. Dopraw goździkami i cynamonem....
czytaj dalej