Zamiast chleba

Zakwas ryżowy

100g mąki ryżowej bezglutenowej 2 ząbki czosnku 10 ziaren pieprzu i 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 liść laurowy ok. 2 szklanki przegotowanej wody kilka łyżek soku z ogórków kiszonych ½ łyżeczki soli Wsypać mąkę ryżową do ...
czytaj dalej

Chleb gryczano-ryżowy

300 g mąki gryczanej 100 g mąki ryżowej 100 g skrobi z tapioki szczypta soli 550 g wody zakwas siemię lniane 3 łyżki   Składniki mieszamy mikserem, odkładamy małą porcję ( 2 łyżki) na zakwas, pozostał...
czytaj dalej

Placki z batata

1 mały batat 200 ml mleka owsianego 200 g mąki z brązowego ryżu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonego cynamonu olej kokosowy do smażenia Obierz batat i pokrój na małe kawałki, gotuj ok 10 minut, aż bę...
czytaj dalej

Naleśniki z mąki bezglutenowej

mąka jaglana - 2 łyżki   mąka z ciecierzycy - 1 łyżka   mąka z amarantusa - 1 łyżka    mąka gryczana - 1 łyżka    mąka ryżowa/kokosowa - 1 łyżka   Przyprawy: szczypta soli, do wyboru: łyżeczka cynamonu, łyżeczka ...
czytaj dalej

Chleb gryczany

400g kaszy gryczanej białej – niepalonej1-2 łyżeczki soliok 700 ml wody WieczoremKaszę opłukać, przełożyć do miski i zalać wodą (powinna nieco przykrywać kaszę). Odstawić na noc, na co najmniej 8 godzin, aby napęczniała i pokryła się delikatną pianką. RanoKaszę przemieszać, ...
czytaj dalej