Zupy

Marchwianka

Składniki:1 kg marchwi (ekologicznej)2l wrzącej wody.  Marchewki umyj, obierz i pokrój na plastry. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 1 godz. Całość zmiksuj na krem.  Zamiast marchwi można gotować dynię....
czytaj dalej

Zupa jarzynowa złocista przepisy z książki Post Daniela

Składniki3 szklanki wodyszczypta tymianku i kurkumy3 średniej wielkości3 średniej wielkości marchewki pokrojone1 pietruszka pokrojona¼ łyżeczki imbiruszczypta pieprzu Cayenne½ łyżeczki wegetysól do smaku½ pęczka natki pietruszki lub koperku1 łyżeczka soku z cytryny Do wrzątku wkładaj wszystkie składniki ś...
czytaj dalej

Kapuśniak

Składniki:3-4 szklanki poszatkowanej kapusty czerwonej,1 cebula,1 duże jabłko,3 duże ząbki czosnku,1-2 łyżeczki kopru włoskiego,4 duże pomidory,1l wody,2 łyżki octu jabłkowego,1 liść laurowy,sól himalajska. Cebulę i jabłko obierz i ...
czytaj dalej

Grochówka

Składniki:30 dag cielęciny,3 litry wody,2 szklanki grochu,sól kamienna,ziołowe przyprawy Ugotować. Pod koniec gotowania dodać 4 ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera. Posypać majerankiem, można do smaku dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, ewentualnie szczypiorek. Warzywa po ugotowaniu zetrzeć na tarce....
czytaj dalej

Krupnik z przecierem pomidorowym

Składniki:4 łyżki kaszy jaglanej,2 marchewki,1 pietruszka,kawałek selera,1/2 szklanki przecieru pomidorowego,2 szklanki wywaru ugotowanego na cielęcym mięsie,4 ziemniaki,sól kamienna, przy­prawy,2 łyżeczki natki pietruszki,koperek. Kaszę umyć, zalać 4 szklankami wody, gotować około ...
czytaj dalej

Zupa pietruszkowa

Składniki:2 marchewki,3 pietruszki,kawałek selera,1 łyżka masła,3 łyżki posie­kanej zielonej pietruszki Warzywa umyć, pokroić, włożyć do garnka z wrzącą wodą, posolić, dodać przyprawy ziołowe. Ugotować do miękkości, zmiksować....
czytaj dalej

Zupa koperkowa z ryżem

Składniki:2 marchewki,1 pietruszka,kawałek selera,3 łyżki ryżu,kawałek cielęciny z kością,sól kamienna, przyprawy,3-4 łyżki pokrojone­go koperku. Mięso wrzucić do wrzącej wody, posolić, dodać przy­prawy ziołowe, gotować około 1 godziny, nastę...
czytaj dalej

Zupa jarzynowa z pomidorami

Składniki:2 marchewki,1 pietruszka,kawałek selera,3 ziemniaki,3 pomido­ry,1 1/2 łyżki masła,zielona pietruszka,koperek,sól kamienna, przyprawy Warzywa pokrojone w kostkę wrzucić na wrzącą wodę, wsypać przyprawy, sól kamienną, gotować około 20 minut, pod koniec gotowania dodać ...
czytaj dalej

Barszcz czerwony

Składniki:Wołowina z kością,3 buraczki,1 łyżeczka soku cytrynowego,3-4 grzybki suszone,kwaśne jabłko,sól, przyprawy Do wrzącej wody wrzucić mięso, dodać grzybki suszone, szczyptę imbiru, listek laurowy, pieprz ziołowy, 5 ziaren ziela angielskiego, gotować około 1 ...
czytaj dalej

Barszcz ukraiński

Składniki:Cielęcina z kością,1/2 szklanki fasoli,2 marchewki,1 pietruszka,kawałek selera,1 średni buraczek,1 ząbek czosnku,kawałek białej kapusty,1 ogórek kiszony,natka pietruszki,koperek Do wrzącej wody wrzucić mięso i fasolę, pod koniec gotowania ...
czytaj dalej