Zupy

Zupa fasolowa

1 szklankę fasoli moczyć w zimnej wodzie 2-3 godziny, wodę odlać, fasolę wsypać do garnka, wlać świeżą wodę, gotować aż będzie miękka, pod koniec gotowania wrzucić warzywa starte na tarce, doprawić do smaku solą kamienną i przyprawami ziołowy­mi. Zagotować, na małym ogniu podgotować okoł...
czytaj dalej

Zupa krupnik

Składniki:Mięso z koguta wiejskiego łub indyka,kasza jaglana (4 łyżki),2 marchewki,1 pietruszka,kawałek selera,sól kamienna, przypra­wy,natka pietruszki,koperek Mięso z kaszą gotować, dodać przy­prawy'', pod koniec gotowania wrzucić pokrojone warzywa. Do­prawić do smaku, dodać natkę ...
czytaj dalej

Zupa jarzynowa

Składniki:Kawałek cielęciny,2 marchewki,1 pietruszka,1/2 selera,2 ziem­niaki,natka pietruszki,koperek,sól kamienna, przyprawy Mięso ugotować z przyprawami, pod koniec gotowania dodać warzywa, ugotować do miękkości, doprawić do smaku, wrzucić posiekaną natkę pietruszki oraz koperek....
czytaj dalej

Zupa pomidorowa

Do wrzącej wody dodać tymianek, pieprz ziołowy, szczyptę imbi­ru, zmielony kminek, następnie dodać koncentrat pomidorowy, roztarty ząbek czosnku, pod koniec gotowania dosolić do smaku, wsypać drobno pokrojony koperek i natkę pietruszki. Zupę można podawać z ryżem....
czytaj dalej

Zupa kalafiorowa

Składniki:Kawałek mięsa wołowego lub cielęciny z kością (około 20 dag),2 marchewki,1 pietruszka,kawałek selera,4 ziemniaki,kilka gro­nek kalafiora,1/2 cebuli,sól kamienna,przyprawy,natka pietruszki,koperDo 2-3 litrów wrzącej wody wrzucić mię...
czytaj dalej

Baza do zup jarzynowych

Składniki:cebula,marchew,pietruszka,seler,por,przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, czosnek) Warzywa zalej wrzącą wodą, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości. Jest to podstawowa baza do przygotowania innych zup, np. ogórkowej (wystarczy dodać pokrojone ogórki kiszone), kalafiorowej, brokułowej, cebulowej (dodaj wię...
czytaj dalej