Chleb gryczany

400g kaszy gryczanej białej – niepalonej

1-2 łyżeczki soli

ok 700 ml wody

 

Wieczorem

Kaszę opłukać, przełożyć do miski i zalać wodą (powinna nieco przykrywać kaszę). Odstawić na noc, na co najmniej 8 godzin, aby napęczniała i pokryła się delikatną pianką.

 

Rano

Kaszę przemieszać, ewentualnie dodać brakującą wodę, tak aby kasza była cały czas pod niewielką warstwą wody i odstawić na cały dzień.

 

Wieczrorem

Odlać nadmiar wody i klejącą się kaszę zmiksować w blenderze na półgładko (w termomixie 10 sekund obroty nr7) dodać sól (opcjonalnie: majeranek, siemię lniane, kilka wyparzonych moreli) i wymieszać. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i umieścić w zimnym piekarniku na całą noc.

 

Rano

Ustawić piekarnik na 200 stopni i piec 55-60 minut  aż pojawi się brązowa skórka na wierzchu. Wyjąć z piekarnika, z foremki i zdjąć papier.  Smacznego