400g kaszy gryczanej białej – niepalonej
1-2 łyżeczki soli
ok 700 ml wody
Wieczorem
Kaszę opłukać, przełożyć do miski i zalać wodą (powinna nieco przykrywać kaszę). Odstawić na noc, na co najmniej 8 godzin, aby napęczniała i pokryła się delikatną pianką.
Rano
Kaszę przemieszać, ewentualnie dodać brakującą wodę, tak aby kasza była cały czas pod niewielką warstwą wody i odstawić na cały dzień.
Wieczrorem
Odlać nadmiar wody i klejącą się kaszę zmiksować w blenderze na półgładko (w termomixie 10 sekund obroty nr7) dodać sól (opcjonalnie: majeranek, siemię lniane, kilka wyparzonych moreli) i wymieszać. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i umieścić w zimnym piekarniku na całą noc.
Rano
Ustawić piekarnik na 200 stopni i piec 55-60 minut aż pojawi się brązowa skórka na wierzchu. Wyjąć z piekarnika, z foremki i zdjąć papier. Smacznego