
Składniki na 8-10 ciasteczek:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (najlepiej jeszcze ciepłej)
- 1 łyżka mąki kasztanowej lub kukurydzianej
- 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy około 1/3 szklanki posiekanych płatków migdałów
- Około 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki sezamu
- ½ szklanki posiekanej żurawiny
- ½ szklanki ciepłej wody
Do kremu daktylowego:
- 1 dojrzałe awokado
- 3 daktyle
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki karobu
- Sok z ½ cytryny
- Szczypta kardamonu (opcjonalnie)
Rozgrzej piekarnik do temperatury 18o°c. Ciepłą kaszę przełóż do naczynia, w którym będziesz przygotowywać ciasto. Dodaj mąkę i wyrabiaj ręką jak tradycyjne. Powoli dodawaj olej oraz wodę i cały czas wyrabiaj do momentu, kiedy ciasto będzie zwarte. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wyrabiaj jeszcze chwilkę. Formuj ciasto w kulki, a następnie w ciasteczki, grubości około 0,5 cm. Jeśli będą nieco kleiste, zmocz dłonie zimną wodą.
Blaszkę wyłóż pergaminem i posmaruj tłuszczem kokosowym lub innym roślinnym. Ułóż ciasteczka i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut.
Jak przygotować krem daktylowy?
Włóż wszystkie składniki do naczynia i miksuj ręcznym blenderem do uzyskania jednolitej masy. Krem wyłóż na ciasteczka, posyp migdałami, orzechami.