Jaglane ciasteczka, krem daktylowy z awokado i karobem

Składniki na 8-10 ciasteczek:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy ja­glanej (najlepiej jeszcze ciepłej) 
  • 1 łyżka mąki kasztanowej lub kukurydzianej 
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy około 1/3 szklanki posiekanych płatków migdałów 
  • Około 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 
  • 1/3 szklanki sezamu 
  • ½ szklanki posiekanej żurawiny 
  • ½ szklanki ciepłej wody 

 

Do kremu daktylowego: 

  • 1 dojrzałe awokado 
  • 3 daktyle 
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego 
  • 2 łyżki karobu 
  • Sok z ½ cytryny 
  • Szczypta kardamonu (opcjonalnie) 

 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 18o°c. Ciepłą kaszę przełóż do naczynia, w którym będziesz przygotowywać ciasto. Dodaj mąkę i wyrabiaj ręką jak tradycyjne. Powoli dodawaj olej oraz wodę i cały czas wyrabiaj do momentu, kiedy ciasto będzie zwarte. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wyrabiaj jeszcze chwilkę. Formuj ciasto w kulki, a następnie w ciasteczki, grubości około 0,5 cm. Jeśli będą nieco kleiste, zmocz dłonie zimną wodą.

Blaszkę wyłóż pergaminem i posmaruj tłuszczem kokosowym lub innym roślinnym. Ułóż ciasteczka i wstaw do nagrzanego piekar­nika. Piecz około 25 minut.

 

Jak przygotować krem daktylowy?

Włóż wszystkie składniki do naczynia i miksuj ręcznym blenderem do uzyska­nia jednolitej masy. Krem wyłóż na ciasteczka, posyp migdałami, orzechami.