Kapuśniak

Składniki:

  • 3-4 szklanki poszatkowanej kapusty czerwonej,
  • 1 cebula,
  • 1 duże jabłko,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżeczki kopru włoskiego,
  • 4 duże pomidory,
  • 1l wody,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 liść laurowy,
  • sól himalajska.

 

Cebulę i jabłko obierz i pokrój w kostkę, pomidory sparz i obierz, czosnek przeciśnij przez praskę. Przygotuj dwa garnki. Do jednego wlej wodę, dodaj kapustę i liść laurowy, gotuj 15 minut. W drugim garnku podduś w małej ilości wody cebulę z czosnkiem. Gdy będą już miękkie, dodaj pomidory, jabłko, koper i ocet. Duś jeszcze 5 min, a następnie dodaj wszystko do czerwonej kapusty i gotuj całość ok. 15 min. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem.