Naleśniki z mąki bezglutenowej

  • mąka jaglana - 2 łyżki   
  • mąka z ciecierzycy - 1 łyżka   
  • mąka z amarantusa - 1 łyżka    
  • mąka gryczana - 1 łyżka    
  • mąka ryżowa/kokosowa - 1 łyżka   

Przyprawy: szczypta soli, do wyboru: łyżeczka cynamonu, łyżeczka kurkumy, skórka z cytryny, 1/2 laski wanilii. 
Wymieszać mąki (najlepiej przesiane), dodać sól i przyprawy, następnie stopniowo dodawać wodę (zwykłą lub mineralną / mleko kokosowe / mleko migdałowe ) i mieszać do uzyskania konsystencji naleśnikowej, wlewać na rozgrzaną patelnię i spokojnie czekać aż się zarumienią i gdy będą odstawać od dna patelni można przewrócić na drugą stronę.

Jeśli dodamy trochę masła klarowanego albo oleju kokosowego i 3 starte jabłka z kilkoma rodzynkami, to wyjdą z tego super placuszki. Można też dodać pianę z bitych białek.