Kurczak tuszka 1000 g (1 kilogram)
Marchew 200 g (2 średnie)
Pietruszka -1 średnia
Seler korzeniowy 240 g (1 średnia szt.)
Jaja kurze całe 120 g (2 szt.)
Płatki ryżowe 8 g (1 łyżka)
Nasionka CHIA 2 łyżki – namoczone 2 godz wcześniej w wodzie
Czosnek 7 g (1 ząbek)
Przyprawy: sól potasowa 1 g (1 szczypta) / kurkuma / kolendra / oregano / imbir / pieprz zielony lub inne
Kurczaka kroimy na części. Zalewamy wodą, dodajemy warzywa. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw.
Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę dwa razy. Dodajemy przyprawy -przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtka jaj. Wszystko dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą mięsną. Masę przekładamy do formy keksowej (formę posmarować olejem kokosowym /oliwą lub smalcem i posypać amarantusem). Można delikatnie ozdobić posiekanym i zeszklonym boczkiem.
Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.