Pasztet z kurczaka

Kurczak tuszka 1000 g (1 kilogram) 

Marchew 200 g (2 średnie)

Pietruszka -1 średnia

Seler korzeniowy 240 g (1 średnia szt.)

Jaja kurze całe 120 g (2 szt.)

Płatki ryżowe  8 g (1 łyżka)

Nasionka CHIA 2 łyżki – namoczone 2 godz wcześniej w wodzie

Czosnek 7 g (1 ząbek)

Przyprawy: sól potasowa 1 g (1 szczypta) / kurkuma / kolendra / oregano / imbir / pieprz zielony lub inne

Kurczaka kroimy na części. Zalewamy wodą, dodajemy warzywa. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw.

Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę dwa razy. Dodajemy przyprawy  -przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtka jaj. Wszystko dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą mięsną. Masę przekładamy do formy keksowej (formę posmarować olejem kokosowym /oliwą lub smalcem i posypać amarantusem). Można delikatnie ozdobić posiekanym i zeszklonym boczkiem.

Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.