200 g suchej czerwonej soczewicy
4 marchewki
1 cebula
3 jajka
sól ziołowa
pieprz
1 łyżka słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżka przyprawy curry
4 łyżki oleju
Soczewicę gotować, aż rozpadnie się na miękką papkę.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę drobno pokroić.
Marchewkę i cebulę smażyć na oleju na średnim ogniu ok. 10 minut.
Następnie doprawić solą, pieprzem, papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, curry i rozgniecioną wcześniej kolendrą.
Smażyć jeszcze chwilę, a następnie wymieszać z odsączoną soczewicą i jajkami - wszystko razem zblendować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia, podłużnej formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. ok. 45-50 minut, po ostygnięciu wyjąć z formy.