Składniki
- 195g komosy (nieco ponad szklanka)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół ( ziół prowansalskich i oregano)
- Szczypta suszonych płatków chilli
- Oliwa z oliwek do natłuszczenia formy
- Sól
Przygotowanie:
- Mocz komosę w zimnej wodzie mniej więcej 8 godzin. Najlepszym sposobem jest wsypane jej do dużej miski i zalanie jej wodą, tak by płyn zakrywał komosę na wysokość kilku centymetrów.
- Rozgrzej piekarnik do 210˚c (lub 190˚c w trybie z termoobiegiem).
- Odsącz komosę z pozostałej wody i przełóż do malaksera. Dodaj ocet jabłkowy, zioła, płatki chilli i sól. Miksuj przez kilka minut, aż otrzymasz gładkie ciasto- powinno mieć konsystencję gęstej śmietany
- Nasmaruj formę do pizzy lub ciasta o średnicy 20 cm oliwą z oliwek i wlej do niej masę. Piecz 15-20 minut, aż spód stwardnieje.
Dodatki:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- Około 12 pomidorków koktajlowych
- Garść wypestkowanych czarnych oliwek
- 2-3 łyżki karczochów ze słoika
- Garść rukoli
Wyjmij ciasto z piekarnika i rozłóż na nim dodatki. Wsuń formę z powrotem do piekarnika na kilka minut, aby je podgrzać, lub delektuj się nimi na surowo!