Pizza z komosy ryżowej

Składniki

  • 195g komosy (nieco ponad szklanka)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół ( ziół prowansalskich i oregano)
  • Szczypta suszonych płatków chilli
  • Oliwa z oliwek do natłuszczenia formy
  • Sól

 

Przygotowanie:

  1. Mocz komosę w zimnej wodzie mniej więcej 8 godzin. Najlepszym sposobem jest wsypane jej do dużej miski i zalanie jej wodą, tak by płyn zakrywał komosę na wysokość kilku centymetrów.
  2. Rozgrzej piekarnik do 210˚c (lub 190˚c w trybie z termoobiegiem).
  3. Odsącz komosę z pozostałej wody i przełóż do malaksera. Dodaj ocet jabłkowy, zioła, płatki chilli i sól. Miksuj przez kilka minut, aż otrzymasz gładkie ciasto- powinno mieć konsystencję gęstej śmietany
  4. Nasmaruj formę do pizzy lub ciasta o średnicy 20 cm oliwą z oliwek i wlej do niej masę. Piecz 15-20 minut, aż spód stwardnieje.

 

Dodatki:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Około 12 pomidorków koktajlowych
  • Garść wypestkowanych czarnych oliwek
  • 2-3 łyżki karczochów ze słoika
  • Garść rukoli

 

Wyjmij ciasto z piekarnika i rozłóż na nim dodatki. Wsuń formę z powrotem do piekarnika na kilka minut, aby je podgrzać, lub delektuj się nimi na surowo!