
Składniki:
- Mąka z ciecierzycy – 3 łyżki
- Mąka z amarantusa - 2 łyżki
- Mąka gryczana – 2 łyżki
- Mąka jaglana - 2 łyżki / mąka z tapioki
- Mąka ryżowa - 1 łyżka / mąka kokosowa
Przyprawy: szczypta soli, do wyboru: łyżeczka cynamonu, łyżeczka kurkumy, skórka z cytrynu, ½ laski wanilii. Wymieszać mąki (najlepiej przesiane), dodać sól i przyprawy, następnie stopniowo dodawać wodę (zwykłą lub mineralną/ mleko kokosowe/mleko migdałowe) i mieszać do uzyskania konsystencji naleśnikowej, wlewać na rozgrzaną patelnię i spokojnie czekać aż się zarumienią i gdy będę odstawać od dna patelni można przewrócić na drugą stronę.
Jeśli dodamy trochę masła klarowanego albo oleju kokosowego i 3 starte jabłka z kilkoma rodzynkami to wyjdą z tego super placuszki. Można też dodać pianę z bitych białek.