Pizza z mąki bezglutenowej

Składniki:

  • Mąka z ciecierzycy – 3 łyżki
  • Mąka z amarantusa  - 2 łyżki
  • Mąka gryczana – 2 łyżki
  • Mąka jaglana -  2 łyżki / mąka z tapioki
  • Mąka ryżowa  - 1 łyżka / mąka kokosowa

 

Przyprawy:  szczypta soli, do wyboru: łyżeczka  cynamonu, łyżeczka kurkumy, skórka z cytrynu, ½ laski wanilii.  Wymieszać mąki (najlepiej przesiane), dodać sól i przyprawy, następnie stopniowo dodawać wodę (zwykłą lub mineralną/ mleko kokosowe/mleko migdałowe) i mieszać do uzyskania konsystencji naleśnikowej, wlewać na rozgrzaną patelnię i spokojnie czekać aż się zarumienią i gdy będę odstawać od dna patelni można przewrócić na drugą stronę.

Jeśli dodamy trochę masła klarowanego albo oleju kokosowego i 3 starte jabłka z kilkoma rodzynkami to wyjdą z tego super placuszki. Można też dodać pianę z bitych białek.