Składniki:
- 3-4 szklanki poszatkowanej kapusty czerwonej,
- 1 cebula,
- 1 duże jabłko,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 1-2 łyżeczki kopru włoskiego,
- 4 duże pomidory,
- 1l wody,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1 liść laurowy,
- sól himalajska.
Cebulę i jabłko obierz i pokrój w kostkę, pomidory sparz i obierz, czosnek przeciśnij przez praskę. Przygotuj dwa garnki. Do jednego wlej wodę, dodaj kapustę i liść laurowy, gotuj 15 minut. W drugim garnku podduś w małej ilości wody cebulę z czosnkiem. Gdy będą już miękkie, dodaj pomidory, jabłko, koper i ocet. Duś jeszcze 5 min, a następnie dodaj wszystko do czerwonej kapusty i gotuj całość ok. 15 min. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem.