Żywienie i nutrigenetyka

Słuchaj genów i komponuj zdrowie

Organizm człowieka jest układem dynamicznym,
który do zachowania równowagi metabolicznej
i zdrowia 

 

potrzebuje codziennego dostarczania niezbędnych substancji pokarmowych białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin, minerałów i wody. Potrzeby żywieniowe człowieka zmieniają się w zależności od wieku (fazy rozwoju), aktywności fizycznej (sport, praca), stanu fizjologicznego (ciąża), stanu emocjonalnego (stres) lub współistniejących chorób. Dodatkowo potrzeby żywieniowe poszczególnych osób mogą się znacznie różnić w zależności od indywidualnych, genetycznych predyspozycji do przyswajania poszczególnych składników pokarmowych. Dziedziną nauki, która bada te zjawiska jest nutrigenetyka. W zakresie nutrigenetyki współpracujemy z laboratoriami w Polsce i zagranicą (USA, UK, Włochy). Dostosowanie diety do posiadanych wariantów genów (żywienie personalizowane) sprzyja zachowaniu zdrowia, odgrywa też rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób.

Przykładami genetycznie uwarunkowanej odpowiedzi jest reakcja na spożywane węglowodany, tłuszcze, białka, gluten (celiakia), fruktozę (fruktozemia), sól (nadciśnienie), alkohol, kawę, na przyswajanie witamin, ale też potencjał antyoksydacyjny i zdolność do skutecznego odtruwania się. Pomiar we krwi poziomu wolnych rodników i potencjału antyoksydacyjnego pomaga w ocenie aktualnych potrzeb żywieniowych organizmu. Pożywienie, poza wartościami odżywczymi jest także silnym modulatorem epigenetycznym, co oznacza, że ma potencjalny wpływ na nasze DNA, zarówno niekorzystny, jak i korzystny. Podkreślmy, słowo korzystny, bo to oznacza, że językiem diety można z genami rozmawiać, i kto wie, może można się z nimi dogadać.