Pasztet z soczewicy

 

 

200 g suchej czerwonej soczewicy
  4 marchewki
  1 cebula
  3 jajka
  sól ziołowa
  pieprz
  1 łyżka słodkiej papryki
  1 ząbek czosnku
  1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  1 łyżka przyprawy curry
  4 łyżki oleju

 

Soczewicę gotować, aż rozpadnie się na miękką papkę.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę drobno pokroić.
Marchewkę i cebulę smażyć na oleju na średnim ogniu ok. 10 minut.
Następnie doprawić solą, pieprzem, papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, curry i rozgniecioną wcześniej kolendrą.
Smażyć jeszcze chwilę, a następnie wymieszać z odsączoną soczewicą i jajkami - wszystko razem zblendować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia, podłużnej formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. ok. 45-50 minut, po ostygnięciu wyjąć z formy.