Na spód:
- 1 ½ szklanki kaszy jaglanej ugotowanej ze szczyptą kurkumy
- 1 łyżka sezamu (opcjonalnie)
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej lub kasztanowej
- 1/3 szklanki oleju kokosowego lub innego tłoczonego na zimno
- 1/3 szklanki mleka migdałowego lub wody źródlanej
Do musu jabłkowego - 2 kg słodko-kwaśnych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- 8-10 daktyli
Na wierzch
- ½ szklanki orzechów włoskich
- ½ szklanki płatków migdałowych
- płatki róży do dekoracji
Daktyle potnij w cienkie paseczki i namocz w gorącej wodzie na około 10 minut.
Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Podsmaż je na patelni wraz z żurawiną, szczyptą cynamonu oraz kardamonu, a na koniec dodaj namoczone daktyle. Odparuj mus, mieszając od czasu do czasu. Odstaw do ostygnięcia.
Ugotowaną, najlepiej jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszaj z mąką kukurydzianą lub kasztanową. Dodaj łyżkę sezamu, trochę roślinnego mleka lub wody oraz olej kokosowy albo inny tłoczony na zimno. Wyrób zwarte ciasto i wylep nim wyłożoną pergaminem tortownicę, dociskając na brzegach. Zapiekaj około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 18o°C. Wyciągnij i po chwili rozłóż na wierzchu mus jabłkowy.
Posyp płatkami migdałów i posiekanymi. — orzechami włoskimi, przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika na ok: 35 minut, a potem zdejmij folię i zapiecz- - jeszcze 5 minut.