KK Krem Brulee z kaszy jaglanej – Samar Khanafer

Składniki (2 porcje):

  • 100 g kaszy jaglanej 
  • 1,5 łyżeczka brązowego cukru 
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej 
  • 250 ml mleka  
  • owoce: np. maliny, jagody 

 

Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą i dodajemy do mleka. Mleko musi ją przykryć na wysokość 0,5 cm. Gotujemy do miękkości, w razie potrzeby dolewając mleko. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz esencje. Całość blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy do kokilek, posypujemy cukrem i zapiekamy 12-15 min w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy ulubionymi owocami.

Do jaglanki gotowanej na mleku dodajemy skarmelizowane wcześniej wiórki kokosowe (na brązowym cukrze, można dodać jakiś likier albo np. aromat rumowy oraz trochę mleka lub masła). Mieszamy i wykładamy do salaterek, na wierzch można położyć warstwę tej samej, kokosowej „posypki” i udekorować jakimiś owocami.

Gotuję kaszę zwyczajnie w wodzie, aż się rozgotuje, bo wtedy blenduje się na drobniejsze cząsteczki, dolewam trochę mleka kokosowego, czasem dorzucam trochę wiórek, a na wierzch kładę wcześniej przygotowany mus jabłkowy.