Pizza z kalafiora

Składniki:

  • Spód:
    • 1 kalafior,
    • 1 mała cebula,
    • sól,
    • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
    • 1 łyżeczka oregano
  • Sos:  
    • 1 szkl passaty pomidorowej,
    • ząbek czosnku,
    • oregano,
    • bazylia
  • Dodatki:
    • 1 mała cukinia,
    • 1 mała papryka pomarańczowa,
    • 1 mała cebulka czerwona
    • Listki bazylii,
    • oregano

 

Pół kalafiora gotujemy na parze do miękkości, drugie pół ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i miksujemy z ugotowanym kalafiorem na puree - masę tą łączymy ze startym kalafiorem, doprawiamy. Masę kalafiorową rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.

Pieczemy w 180st ok 25 min aż brzegi pizzy się zarumienia a środek zetnie.

W tym czasie przygotowujemy sos. Passate z czosnkiem i przyprawami gotujemy aż wyraźnie zgęstnieją - sosem smarujemy spód kalafiorowy.

Zapiekaj spód ok 10 min sam spód posmarowany sosem i oprószony oregano.

Plastry cukinii grilluj 3 min na patelni grillowej - lepiej smakują i wyglądają niż upieczone - poukładaj je na upieczonej pizzy wraz ze świeżą cebulą i papryką pokrojoną w plasterki, piecz jeszcze

Rozkładamy na wierzchu listki bazylii.