Składniki:
- Spód:
- 1 kalafior,
- 1 mała cebula,
- sól,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka oregano
- Sos:
- 1 szkl passaty pomidorowej,
- ząbek czosnku,
- oregano,
- bazylia
- Dodatki:
- 1 mała cukinia,
- 1 mała papryka pomarańczowa,
- 1 mała cebulka czerwona
- Listki bazylii,
- oregano
Pół kalafiora gotujemy na parze do miękkości, drugie pół ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i miksujemy z ugotowanym kalafiorem na puree - masę tą łączymy ze startym kalafiorem, doprawiamy. Masę kalafiorową rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Pieczemy w 180st ok 25 min aż brzegi pizzy się zarumienia a środek zetnie.
W tym czasie przygotowujemy sos. Passate z czosnkiem i przyprawami gotujemy aż wyraźnie zgęstnieją - sosem smarujemy spód kalafiorowy.
Zapiekaj spód ok 10 min sam spód posmarowany sosem i oprószony oregano.
Plastry cukinii grilluj 3 min na patelni grillowej - lepiej smakują i wyglądają niż upieczone - poukładaj je na upieczonej pizzy wraz ze świeżą cebulą i papryką pokrojoną w plasterki, piecz jeszcze
Rozkładamy na wierzchu listki bazylii.