Wilgotne ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 50 g mąki owsianej (bezglutenowej) 
  • 50 g mąki ryżowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżeczki cynamonu 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 4 jajka 
  • 160 ml oleju 
  • 200 g startej na drobnych oczkach marchewki 
  • 100 g orzechów włoskich 
  • 100 g rodzynek 

 

Tortownicę o średnicy 22-24 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia. Orzechy posiekaj. Wszystkie rodzaje mąki wymieszaj, połącz z cynamonem i przesiej z proszkiem. Jajka ubij z cukrem przez kilka minut do puszystości. Dodawaj po trochę oleju i kilka łyżek mąki, cały czas miksując. Na koniec wmieszaj łyżką marchewkę, orzechy oraz odsączone rodzynki.

Połowę ciasta przełóż do foremki. Wyrównaj i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Następnie w ten sam spód upiecz drugą część ciasta. Przekrojenie jednego blatu na pół mogłoby źle się skończyć ze względu na kawałki bakalii.

Gotowe ciasto dobrze wystudź.

Serek zmiksuj z mlekiem i pożądaną ilością syropu. Możesz dodać też odrobinę wanilii lub cynamonu.

Uwieńcz połówkami orzechów. Schłódź przez kilka godzin w lodówce.