Składniki:
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki owsianej (bezglutenowej)
- 50 g mąki ryżowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- 150 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 160 ml oleju
- 200 g startej na drobnych oczkach marchewki
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
Tortownicę o średnicy 22-24 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia. Orzechy posiekaj. Wszystkie rodzaje mąki wymieszaj, połącz z cynamonem i przesiej z proszkiem. Jajka ubij z cukrem przez kilka minut do puszystości. Dodawaj po trochę oleju i kilka łyżek mąki, cały czas miksując. Na koniec wmieszaj łyżką marchewkę, orzechy oraz odsączone rodzynki.
Połowę ciasta przełóż do foremki. Wyrównaj i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Następnie w ten sam spód upiecz drugą część ciasta. Przekrojenie jednego blatu na pół mogłoby źle się skończyć ze względu na kawałki bakalii.
Gotowe ciasto dobrze wystudź.
Serek zmiksuj z mlekiem i pożądaną ilością syropu. Możesz dodać też odrobinę wanilii lub cynamonu.
Uwieńcz połówkami orzechów. Schłódź przez kilka godzin w lodówce.