Zakwas buraczany

Składniki:

  • 2 ½ kg buraków
  • 3l wody
  • 5 ząbków czosnku
  • Majeranek
  • Kminek mielony
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej

 

Przygotuj duże naczynie - szklane, kamienne, emaliowane lub ze stali nierdzewnej. Buraki dokładnie wyszoruj, obierz, pokrój w plastry, ułóż w naczyniu i zalej przegotowaną ciepłą woda, tak aby wszystkie były przykryte. Dodaj przyprawy oraz czosnek i postaw na 5-6 dni w bardzo ciepłym ciemnym miejscu. Jeśli temperatura pomieszczenia, w której znajduje się zakwas, jest niska, czas kiszenia wynosi 7-14 dni. Po 2-3 dobach w naczyniu pojawi się piana-zbierz ja czysta drewnianą łyżką, a następnie zamieszaj całość. Na koniec kiszenia odcedź, przelej zakwas do zakręcanych słoików i wstaw do lodówki. Jeśli pojawi się pleśń- wylej  zakwas i zrób od nowa. Do kiszenia możesz dodać także marchew, pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy.